Historie Zilver Maple Leaf

Veel mensen kiezen voor de Maple Leaf als belegging om op die manier te kunnen beleggen in edelmetalen zoals zilver en goud maar eventueel ook andere metalen. De Maple Leaf wordt al een heel aantal jaren aangeboden aan beleggers en op deze pagina kijken we hoe dat zo gekomen in en welke ander mogelijkheden u nog hebt.

De zilver Maple Leaf historie gaat terug tot het jaar 1988 toen de eerste serie munten geslagen werd. Munten uit de Maple Leaf serie werden echter al veel langer geslagen en daarbij is het verschil tussen goud of zilver Maple Leaf kopen een jaar of negen. In 1979 kon u de eerste gouden Maple Leaf kopen die als antwoord van de Canadese overheid moest dienen op de populariteit van de Krugerrand. Deze laatste was op dat moment de enige gouden beleggingsmunt maar was niet overal goed verkrijgbaar vanwege de economische boycot tegen het land van herkomst, Zuid Afrika. De Canadese overheid besloot de beleggingsmunt Maple Leaf in het leven te roepen om een alternatief voor de Krugerrand te bieden en tegelijkertijd de Canadese goud industrie te ondersteunen. De historie zilver Maple Leaf moest echter nog negen jaar op zich laten wachten en had te maken met de zuiderburen van Canada. Het voorbeeld dat Canada met de invoering van de Maple Leaf had gegeven werd in 1986 gevolgd door Australië die de Gold Nugget op de markt bracht en Amerika die met de Gold Eagle op de proppen kwam. Amerika had de zaken echter groots aangepakt en kwal tegelijkertijd ook met een Silver Eagle op de markt. Deze zilveren beleggingsmunt bleek erg populair en hieraan is de historie zilver Maple Leaf te danken.

Het verleden zilver Maple Leaf begint dus in het jaar 1988 toe de Canadese overheid een graantje mee wilde pikken van de populariteit van de Amerikaans Silver Eagle. Deze populariteit was te danken aan de enorme toename van het aantal mensen dat er voor koos om in zilver te gaan beleggen. De origine zilver Maple Leaf is dus niet helemaal toe te schrijven aan de Canadese overheid maar eerder aan de Amerikaanse overheid die de helderheid van geest had om hun beleggingsmunten in meer dan alleen goud te slaan. Door de Canadese overheid werd de zaak in ieder geval grondig aangepakt door veel munten te slaan. In het eerste jaar van de historie zilver Maple Leaf werden ruim één miljoen munten geslagen. Het tweede jaar was de Maple Leaf nog populairder en werden maar liefst drie miljoen exemplaren geslagen en in 1990 bijna twee miljoen. In de jaren daarna waren de oplages volgens de zilver Maple Leaf historie tussen de 1,2 miljoen en honderdduizend. Er is een duidelijk trend waarneembaar met de toename van de populariteit van het beleggen in edelmetalen die aan het begin van deze eeuw plaats vond. Gestaag groeide het aantal Maple Leaf munten die geslagen werd en de historie zilver Maple Leaf werd in 2010 aangevuld met een aantal van bijna achttien miljoen geslagen exemplaren. Er zullen maar weinig andere beleggingsmunten zijn die dit kunnen evenaren en het geeft goed aan hoe populair het beleggen in edelmetalen de laatste jaren aan het worden is.

De van origine zilver Maple Leaf die voor het beleggen in zilver ontworpen was kreeg ook een aantal opmerkelijke varianten. Zoals de meeste landen bij de uitgifte van beleggingsmunten doen werden door de Canadian Mint ook speciale modellen gemaakt met de ‘proof’ status die voor verzamelaars bedoeld waren. Deze speciale uitvoeringen kunt u ook terug vinden bij de gouden Maple Leaf en de historie zilver Maple Leaf werd dan ook verreikt met munten die voorzien waren van geverfde patronen en afbeeldingen en munten die voorzien waren van een hologram. Iedere ‘proof’ Maple Leaf zal een ander merkteken hebben om ze te kunnen herkennen en ook werden de ‘proof’ munten in veel kleinere oplages geslagen. De beleggingsmunt Maple Leaf bleef door de jaren heen echter grotendeels hetzelfde en alleen het jaartal werd op de munten veranderd. Het enige verschil dat opmerkelijk genoemd mag worden is de afbeelding van koningin Elizabeth die door de jaren heen twee maal vernieuwd is. Natuurlijk zult u als u in het verleden zilver Maple Leaf munten gekocht hebt vandaag de dag uw handen kunnen dichtknijpen. De prijs van zilver is de laatste jaren zo sterk gestegen dat de vraag naar de Maple Leaf als belegging sterk is toegenomen. Dit is te zien aan de monster oplage van de Maple Leaf in 2010 en dit betekend ook dat beleggers die de munten al langer in hun bezit hebben hun beleggingen nu met een mooie winst kunnen verkopen.